Sunday, September 26, 2010

"Tu sigur intelegi cand profesorii va dau teme?" I

La mulți ani cu sănătate! Am împlinit 4 săptămâni de studenție la Strasbourg. :)

Ultima dată mă văitam. N-am epuizat subiectul dar am avut parte de alte evenimente mai demne de a fi istorisite. "Strasbourg își iubește studenții" și face tot felul de gesturi admirabile pentru ca sentimentul să devină reciproc. Mai precis o serie de evenimente la care ne puteam înscrie și participa gratuit. 

Am început printr-o seară la Muzeul de Istorie Alsacian. Chiar mi-ar placea să "share some knowledge" dar creierașul meu sub influența răcelii a lucrat în safe mode - nimic n-a intrat, nimic n-a ieșit. E nevoie de revizitare în compania unui ghid. :D

Am continuat cu vizita la Parlamentul European. Prin minune am reușit să particip, căci aceea era ziua în care era presupus debutul unui stagiu la Auchan Illkirch, dar a fost amânat pe săptămâna următoare. Așa că miercuri 22, după-amiază, am pășit în clădirea cu formă de cuib. După firescul control de securitate... la care "am piuit" de trei ori... am avut parte de o prezentare a instituțiilor europene făcută de o tipă tare simpatică. 

De data asta am reținut mai multe. 
  • Cum ar fi salariul unui parlamentar... 109.000 euro... pe lună. 
  • Cum ar fi că Germania are 99 de reprezentanți - numărul maxim, România 33 și Luxemburg 5 - numărul minim. Și în total sunt 736 de parlamentari europeni. 
  • Că sunt împărțiți în partide cu unele nume care pe mine mă bagă nițel în ceață: S&D - Alliance Progresiste des Socialistes et Démocrats sau ECR - Groupe des Conservateurs et Réformateurs... Mai sunt verzii - Verts/ALE, ALDE - Alliance des Libéraux et des Démocrats pour l'Europe, GUE - Gauche Unitaire Européene. Cei mai numeroși sunt în PPE - Parti Populaire Européen. Acolo s-au înscris Eba, Bodu, Stolojan, Monica Macovei și alții. Becali și Vadim pe de altă parte sunt doi dintre cei 27 care formează grupul Non Inscrits.
  • În hemicicle fiecare parlamentar are un loc fix:
Eba e piuneza alba, Becali e cea neagra, iar Vadim e cea albastra.


  • Când iau cuvântul, fiecare își ține discursul pe limba lui. Aflând asta am rezolvat și misterul "Cum se duc Eba și Becali acolo cu engleza aia de baltă și româna de lemn?" Uite așa!

In sedinta plenara a Parlamentului European se vorbea despre cum "prietenii" nostri americanii intra in tarile UE fara viza si taxe, pe cand cetatenii din Romania, Bulgaria, Polonia si Cipru inca au nevoie de formalitati de viza, iar pe restul inca ii verifica si le iau amprente ca potentialilor infractori.

À tout à l'heure!

No comments:

Post a Comment