Monday, August 2, 2010

București - Budapesta - Cracovia la cușetă

Am avut ocazia de a participa la un schimb de tineret organizat prin programul Youth in Action in perioada 19-28 iulie la Zakopane, Polonia. Pentru cateva zeci poze din aceasta experienta de 10-12 zile, va astept pe profilul meu de Facebook.

Ce voiam sa povestesc acum e cum am ales sa mergem pana acolo. Iata variantele, durata si costul pentru drum dus-intors:
Auto
Google Maps zice ca intre Bucuresti si Cracovia sunt 1100 km si pot fi facuti in 15 ore cu masina. Cost benzina estimat - 200 euro.
Avion
Zbor direct nu am gasit, dar cu escala la Varsovia dureaza aproximativ 5 ore de la decolare din Otopeni la aterizare in Cracovia. Cost variabil in functie de cat de devreme cumperi biletele, companie si escale, dar sa zicem 200 - 350 euro.
Tren
Ruta Bucuresti - Budapesta -Cracovia. Dureaza 25 de ore (intarzierile CFR nu sunt incluse) sa parcurgi 1600km. Aici pretul e flexibil dupa multe considerente! Noi am avut reducere 100 ron/pers pentru ca aveam cupoane CFR date de facultate si reducere de grup pentru ca indeplineam minimul de 6 persoane (-35 ron/pers.).

Ce s-o mai lungim. Pentru unii e importanta durata, pentru altii e important confortul si pentru studenti e important costul. Am ales, prin urmare, trenul - spre socul tuturor! :) Doamna de la ghiseul CFR International a fost de mare ajutor cand m-a avertizat ca se intarzie grosolan de la Bucuresti la Budapesta si riscam sa pierdem trenul de legatura. De aceea ne-am planuit calatoria in felul urmator:
1. plecare cu trenul de 19:00 pe 17 iulie la cuseta - sosire in Keleti la 08:30 teoretic, 10:30 practic
2. traseu turistic pe cont propriu timp de 8-10 ore in Budapesta
3. plecare catre Cracovia la 20:00 pe 18 iulie tot la cuseta - sosire in Glowny la 06:30 teoretic, 06:38 practic. :)
4. plecare din Cracovia pe 28 iulie la 22:00 la cuseta, schimb tren - vagon cu locuri pe scaun in Budapesta la ora 09:00 si sosire la 00:35 in Gara de Nord teoretic, 02:40 in Gara Basarab practic. :) [27 de ore de druuuuum - record personal]  

Vreau sa subliniez ca trenurile CFR le-au batut la fund pe cele ale ungurilor/polonezilor. Ale noastre sunt noi, curate si au diverse facilitati precum aer conditionat, prize in fiecare compartiment, bon de mic dejun de 1 euro/pers. etc. Sunt poze graitoare mai jos. In vagoanele de dormit ale polo/ungurilor n-am facut decat sa dormim, ca nu era spatiu de altceva si felul in care aratau in comparatie cu ale CFR te facea sa crezi ca mai bine tii ochii inchisi si timpul va trece mai repede.
Cușetă CFR - Primele două paturi se pot transforma în banchetă
Nu e cine-stie-cat spatiu, dar merita
Te duci de drag, va zic
Capăt de linie - Budapest Keleti

5 comments:

 1. boierie la cfr :)) ... foarte faină experienta;))

  ReplyDelete
 2. Pana la urma n-am zis ca ne-a costat 756lei de persoana drumul dus - intors cu trenul. :D

  ReplyDelete
 3. ha ce tare eu tot merg in cracovia dar merg cu masina 12 ore de condus in continuu 900 km pe cel mai scurt drum cost motorina undeva la 300 lei o directie. Taxe de autostrada si mancare apa ajungi 7002 drumuiri.

  ReplyDelete
 4. super.biletele budapesta-cracovia de unde le-ati cumparat?

  ReplyDelete
 5. Sau ca sa ajungi in Cracovia mai simplu si mai bine fizic poti sa iei avionul pana la Varsovia (intre 200 si 250 de euro/biletul) si dupa sa iei trenul pana la Cracovia cu maxim 50 de zl. Timpul aproximativ de calatorie fiind de doar 10 ore, punand la socoteala faptul ca poate nu gasesti biletul de tren spre Cracovia imediat ce ajungi in gara. :)

  ReplyDelete