Friday, January 29, 2010

Alte cugetari destepte de la Coelho citire

” – Marie, sa presupunem ca doi pompieri intra intr-o padure ca sa stinga un mic foc. Cand termina si ies, indreptandu-se spre malul unui parau, unul dintre ei are fata plina de funingine, iar celalalt este absolut curat. Intreb: care dintre ei isi va spala fata?

- Intrebare fara rost: evident, cel care e plin de funingine.

- Gresit: cel care are fata murdara, il va privi pe celalalt si va crede ca arata la fel ca el. Si invers: cel cu fata curata isi va vedea tovarasul plin de funingine si-si va spune: si eu sunt murdar, trebuie sa ma spal.

- Ce vrei sa spui?
- Vreau sa spun ca in timpul petrecut la spital am inteles ca m-am cautat pe mine in femeile pe care le-am iubit. Le priveam chipul curat, frumos si ma vedeam reflectat in el. Pe de alta parte, ele ma priveau pe mine, vedeau cenusa de pe fata mea si, oricat de inteligente si de sigure ar fi fost, ajungeau sa se vada si ele reflectate de mine si se considerau mai rele decat erau.[...] asta s-a petrecut cu Esther [sotia disparuta ]. Eu totdeauna absorbeam lumina, energia ei, care ma facea fericit, in stare sa imi continui drumul. Ea ma privea, se simtea urata, micsorata, pentru ca pe masura ce au trecut anii, cariera mea – acea cariera pe care ea a ajutat-o asa de mult sa devina realitate – impingea relatia noastra pe planul al doilea.””Adevaraţii prieteni sunt aceia care se află alături de noi atunci când ni se întâmplă lucruri bune şi se bucură de victoriile noastre. Falşii prieteni apar în momentele grele, cu mutra plouată, ”de solitaritate” cu noi, dar de fapt suferinţa noastră îi consolează pentru viaţa lor mizerabilă””Ideea ca iubirea e cea care te face fericit e o inventie moderna, de la sfarsitul secolului al XVII-lea. Incepand de atunci, oamenii cred ca iubirea trebuie sa dureze toata viata, iar casnicia este locul cel mai bun pentru a o exercita. In trecut nu exista atata optimism in ceea ce priveste longevitatea pasiunii. Romeo si Julieta nu e o poveste fericita, e o tragedie. In ultimele decenii, asteptarile in ceea ce priveste casatoria ca drum pentru implinirea personala au crescut mult. Deceptia si insatisfactia au crescut si ele deopotriva.”

2 comments:

  1. bine te'am gasit pe blogosfera:* posturile tale au fost pt mine, modul perfect de a'mi incepe ziua:D :* la cat mai multe >:D<

    ReplyDelete