Saturday, October 16, 2010

Vrai ou faux?

Nicole mi-a adus aminte de cugetarile astea frumoase despre prieteni. Eram mici cand le dadeam forward pe mail, dar imi par inca pline de sens.

PRIETENII FALSI: Niciodata nu-ti cer de mancare.
PRIETENII ADEVARATI: Din cauza lor nu mai ai mancare.
PRIETENII FALSI: Se adreseaza parintilor tai cu D-l/D-na
PRIETENII ADEVARATI: Se adreseaza parintilor tai cu TATA/MAMA
PRIETENII FALSI: Te vor scoate din inchisoare si-ti vor spune cu ce-ai gresit.
PRIETENII ADEVARATI: Se vor aseza langa tine spunand "Fir-ash ... ce-am belit-o ... da' a fost marfa :D!"
PRIETENII FALSI: Nu te-au vazut niciodata plangand. 
PRIETENII ADEVARATI: Plang alaturi de tine
PRIETENII FALSI: Iti imprumuta chesti pentru cateva zile ca mai apoi sa ti le dea inapoi. 
PRIETENII ADEVARATI: Iti tin lucrurile atat de mult incat uita ca erau ale tale.
PRIETENII FALSI: Cunosc cateva lucruri despre tine.
PRIETENII ADEVARATI: Ar putea sa scrie o carte despre tine numai cu citatele tale.
PRIETENII FALSI: Te vor lasa in urma daca asa a facut si restu lumii. PRIETENII ADEVARATI: Vor lua tot restul lumii la capace pentru ca te-a lasat in urma.
PRIETENII FALSI: Vor suna la usa de la intrare. 
PRIETENII ADEVARATI: Intra direct si spun "AM AJUNS ACASA!"
PRIETENII FALSI: Iti vor lua bautura de la nas cand vor crede ca ai baut destul 
PRIETENII ADEVARATI: Se vor uita la tine cum te impiedici si vor spune "Termina-ti bai paharu de baut si ca nu inrosim alcoolu'."
PRIETENII FALSI: Te vor barfi celor care te barfesc pe tine. 
PRIETENII ADEVARATI: Le vor rupe gura.
PRIETENII FALSI: Sunt pentru o perioda. 
PRIETENII ADEVARATI: Sunt pe viata.

Sunt sigura ca citind v-ati gandit la cateva persoane care pot fi clasate in cele doua categorii dupa aceste criterii. :)

Friday, October 8, 2010

ASERtimente

Încerc să îmi aduc aminte ce simțeam și mai ales ce gândeam despre toată agitația membrilor ASER în primele mele săptămâni de facultate. 
Știu că eram atunci într-o perioadă în care le spuneam tuturor că în voluntariat nu mă mai bag. Îi explicam Siminei cu mare convingere că am lucruri mai importante de făcut. Că am depus destul efort în timpul liceului pentru Consiliile Elevilor Municipal, Național și cel al Col. Nat. "Ion Creangă". Că e cazul să mă apuc să câștig niște bani de buzunar, angajându-mă. Că am să învăț pe tot parcursul anului universitar ca în sesiune să trăiesc în liniște și pace. Eh, visuri de boboacă și convingeri preluate de la alții, nicidecum judecăți de valoare proprii.

Și am primit într-o zi în Comerț un Ghid al Studentului Economist, cu un formular de înscriere și cu un calendar ASER. Vă zic că primul lucru care mi-a plăcut la ei a fost entuziasmul și zâmbetele prietenești pe care le transmiteau prin poza lor de grup de pe prima pagină a calendarului. Le-am îndesat pe toate în geantă și le-am găsit a doua zi când mă luptam cu somnul în 226 spre facultate. Și-n dimineața aia le-am oferit o a doua mare bilă albă datorită informațiilor super utile pe care le găseam în Ghid.

Iar în două săptămâni de Fabiz Engleză nu făcusem mai nimic și mi-am dat seama ca multă muncă la facultate nu o să mă aștepte. Nu găsisem decât o persoană cu care eram pe aceeași lungime de undă și ea avea gânduri serioase cu ASERul. Și mi-am zis "fă-ți naibii de lucru ca să nu intri în depresie!" :)

Am completat aplicația și am trimis-o fără să spun nimănui. Iar la prezentarea ASER din OCS am stat pe un taburet și am ascultat. Mi se părea că toți spun același lucru folosind în principal cuvintele "prietenie", "proiecte", "călătorie" și expresiile "te dezvolți ca persoană, dar și în plan profesional", "afli ce îți place și ce vrei să faci în viitor". 

Îmi aduc aminte de citatul lui M. Jordan pe care ni l-a arătat Irina Gheorghescu (pe care recunosc că îl dau in copy/paste): "I have missed more than 9,000 shots in my career. I have lost almost 300 games. On 26 occasions I have been entrusted to take the game winning shot, and I missed. And I have failed over and over and over again in my life. And that is precisely why I succeed."  

Îmi amintesc de Diana Berindan care a spus că ea n-a venit în ASER pentru ca n-avea prieteni. Avea destui și continua să îi aibă, numai că la momentul respectiv avea în plus o gașcă prieteni aseriști super șmecheră. Îmi aduc aminte de un film făcut de Edith Alibec în care aseriștii spuneau de ce ASER. De Florin Marin care ne-a spus că deja se oficiaseră nunți între foști aseriști și că urmau botezurile, până într-acolo de familie este ASERul. De ice-breaking games făcute de Iulian Olariu și de scenariul în care ne-a pus să ne gândim unde am vrea să mergem în timp dacă am putea. Și mai ales de răspunsul meu: "Aș vrea să merg în octombrie 2010 la viitoare prezentare ASER și să fi trăit toate experiențele și sentimentele pe care ni le-ați prezentat în seara asta. Și atunci să pot spune « frate, e fix așa»". 

Iar azi e acel viitor pe care voiam să-l văd și să-l simt. Și ce bine că am trăit fiecare zi din acest an și n-am sărit peste el cum ziceam în seara aia. Ce bine că am primit și ce bine că am avut ce da. Că am fost formată prin trainingurile oferite și mai ales că am cunoscut traineri pentru care am tot respectul și prietenia, că am descoperit eficiența lucrului cu instrumentele internetului, că am aflat ce înseamnă lucrul în echipă, că am fost în Polonia prin ASER, că am trecut de interviul pentru Erasmus având încrederea fundraiserului aserist, că am avut un prim an de studenție la superlativ așa cum mi s-a promis.

Așa cum îmi ziceam de atunci, am intrat în ASER pentru că ceva lipsea din statulul meu de "ase-istă". Aseristă are mult mai mult sens!

Cu drag(oste), 
Camelia Ioana Radu

Găsiți formularul vostru de înscriere pe www.aser.ro!

Sunday, October 3, 2010

ERASMUS – Studenție la un alt nivel!


Ce bine că ești proaspăt student la ASE! 
(articol publicat in Ghidul Studentului Economist, pagina 40 - ASER)

Peste un an ai putea fi studentul unei alte universități din Europa, făcând cursurile într-o limbă străină. Ți-ai putea lărgi cercul de prieteni cu câteva zeci de unități ce vin din diferite alte colțuri de continent. Ai putea trăi ceea ce este numit “a life changing experience” de către cei care au profitat deja de această oportunitate!
 Ai putea avea parte de toate acestea prin programul de burse ERASMUS - European Region Action Scheme for the Mobility of University Students.  A fost demarat în 1987 de către Uniunea Europeană, iar astăzi se vorbește de peste două milioane de studenți beneficiari și de aproximativ 4000 de instituții de învățământ superior afiliate programului. Academia de Studii Economice din București se numără printre ele și pune anual în concurs în jur de 300 de burse semestriale sau anuale în valoare de minim 300 EUR/lună.
În luna februarie a fiecărui an universitar se face publică oferta de mobilități ERASMUS. Universitățile cu care ASE are un acord instituțional de colaborare se grupează în funcție de limba de predare: engleză (Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Ungaria, Lituania, chiar și Turcia, Norvegia sau Islanda), franceză (Franța, Belgia), germană (Germania, Austria), italiană (Italia) și spaniolă (Spania). Dacă te hotărăști să candidezi pentru una dintre burse, următorul pas este să te decizi asupra unuia dintre aceste spații lingvistice și poți alege până la șapte opțiuni la care să fii repartizat în funcție de media de concurs.
Înscrierea se face pe baza unui dosar de candidatură care cuprinde obligatoriu formularul de candidatură, curriculum vitae Europass, scrisoarea de intenţie și proiectul de studiu, ultimele trei fiind redactate în limba în care ți-ai propus să studiezi pe perioada mobilității.
Evaluarea candidaților rezultă într-o medie de concurs compusă din trei elemente:
1.       50% - media aritmetică a anilor de studiu, inclusiv a sesiunii de iarnă din anul respectiv.  De exemplu, pentru un student în anul I, aceasta va fi media rezultatelor la examenele din sesiunea februarie 2011, în timp ce pentru un student în anul III, media se calculează ca medie aritmetică a anilor I, II şi media sesiunii din februarie 2011.
2.       30% - testul de competenţă lingvistică. Este o probă scrisă, eliminatorie, care evaluează capacitatea de înţelegere a unui text scris şi de exprimare scrisă în limba străină respectivă.
3.       20% - interviul de selecție. Durează 10-15 minute și evaluează capacitatea de exprimare orală în limba străină, motivarea, interesul profesional ș.a.  Nota aferentă interviului de selecţie ia in considerare și calitatea dosarului de candidatură.

Vei găsi toate informațiile necesare – regulamentul, Ghidul studentului ERASMUS, calendarul ERASMUS, oferta de mobilități ș.a. pe www.ase.ro, secțiunea Burse ERASMUS.

Programul a primit acest nume după filosoful olandez Desiderius Erasmus din Rotterdam (1466-1536), preot si teolog catolic, oponent al dogmatismului, care a trăit și a lucrat în multe locuri din Europa pentru a avea cunoștinte și perspective cât mai vaste.

Principalele motive ale studenților care aleg experiența ERASMUS sunt:
  •           îmbunătățirea abilităților de comunicare într-o limbă străină
  •           calitatea învățământului în țara aleasă
  •           călătoriile și imersiunea culturală
  •           independența și provocarea de a fi pe cont propriu
  •           stagiile de practică în companii locale sau multinaționale etc.
Toate acestea reprezintă un plus incontestabil în CV-ul pe care mai devreme sau mai târziu îl vei prezenta în căutarea unui loc de muncă satisfăcător sau în drumul tău spre a deveni un antreprenor de succes!
Camelia Ioana RADU, studentă ERASMUS în Franța 2010-2011

Sunday, September 26, 2010

"Tu sigur intelegi cand profesorii va dau teme?" II

Joi seară am mai tăiat de pe listă un obiectiv la care îmi doream să ajung: UCG Ciné-Cité. Tot în regim de gratuitate prin acest program organizat de Consiliul Local și de Lindic (o asociație care a făcut un ghid pentru studenți și o hartă super utilă a orașului). Filmul propus: Copains pour toujours (Friends forever) cu Adam Sandler și Salma Hayek. De la sine înțeles, vocile dublate în franceză. Pe lângă faptul că am râs în seara aia cum n-am râs niciodată într-o sală de cinema, organizatorii au făcut două studente fericite. Una a câștigat mobilă ecologică din carton pentru garsoniera ei (era mișto, pe bune), iar cea care stătea lângă mine un bilet dus-întors de avion, destinație Amsterdam. Superb! Pot sa zic că mai aveam un scaun și ajungeam moca la Sabrina! :D

Am primit șervețele de la cantină cu super-oferta "FUTEO".

Am dat 7,5 euro pe o pizza (cu smântână) la jumătate de preț... Am mâncat două zile din ea. Am făcut iar cumpărături la nemți. Am făcut supă, pilaf și salată de pui. Am jucat ping-pong cu vecinii Hervé și Alexey. Am dat cu ei un concert la subsol unde am găsit pian, tobe și alte furnizoare de zgmot, făcând fără jenă apel la vocile nostre cristaline. Maxim! :)

Azi dimineață am mers la biserica ortodoxă Sf. Elisabeta din oraș. Să fi tot fost 150 de români la slujbă! Sentimentul asta nu știu cum să-l mai descriu, dar a fost o duminică pe sufletul meu.

Mâine e ultimul eveniment la care m-am înscris - o plimbare prin cartierul imperial, urmată de o crozieră pe Ill cu bateau-mouche (barca muscă). Aș vrea să se mai încălzească puțin vremea că cele 12 grade actuale nu mă prea încântă. 

Abia aștept să începeți și voi facultatea. Poate atunci voi începe și eu mai serios, că psihologic încă n-am luat lucrurile cu adevărat în serios.

P.S.: Titlul e expresia Larisei, eramus din Galați, după ce i-am povestit toate de mai sus. Are și ea dreptate...

"Tu sigur intelegi cand profesorii va dau teme?" I

La mulți ani cu sănătate! Am împlinit 4 săptămâni de studenție la Strasbourg. :)

Ultima dată mă văitam. N-am epuizat subiectul dar am avut parte de alte evenimente mai demne de a fi istorisite. "Strasbourg își iubește studenții" și face tot felul de gesturi admirabile pentru ca sentimentul să devină reciproc. Mai precis o serie de evenimente la care ne puteam înscrie și participa gratuit. 

Am început printr-o seară la Muzeul de Istorie Alsacian. Chiar mi-ar placea să "share some knowledge" dar creierașul meu sub influența răcelii a lucrat în safe mode - nimic n-a intrat, nimic n-a ieșit. E nevoie de revizitare în compania unui ghid. :D

Am continuat cu vizita la Parlamentul European. Prin minune am reușit să particip, căci aceea era ziua în care era presupus debutul unui stagiu la Auchan Illkirch, dar a fost amânat pe săptămâna următoare. Așa că miercuri 22, după-amiază, am pășit în clădirea cu formă de cuib. După firescul control de securitate... la care "am piuit" de trei ori... am avut parte de o prezentare a instituțiilor europene făcută de o tipă tare simpatică. 

De data asta am reținut mai multe. 
  • Cum ar fi salariul unui parlamentar... 109.000 euro... pe lună. 
  • Cum ar fi că Germania are 99 de reprezentanți - numărul maxim, România 33 și Luxemburg 5 - numărul minim. Și în total sunt 736 de parlamentari europeni. 
  • Că sunt împărțiți în partide cu unele nume care pe mine mă bagă nițel în ceață: S&D - Alliance Progresiste des Socialistes et Démocrats sau ECR - Groupe des Conservateurs et Réformateurs... Mai sunt verzii - Verts/ALE, ALDE - Alliance des Libéraux et des Démocrats pour l'Europe, GUE - Gauche Unitaire Européene. Cei mai numeroși sunt în PPE - Parti Populaire Européen. Acolo s-au înscris Eba, Bodu, Stolojan, Monica Macovei și alții. Becali și Vadim pe de altă parte sunt doi dintre cei 27 care formează grupul Non Inscrits.
  • În hemicicle fiecare parlamentar are un loc fix:
Eba e piuneza alba, Becali e cea neagra, iar Vadim e cea albastra.


  • Când iau cuvântul, fiecare își ține discursul pe limba lui. Aflând asta am rezolvat și misterul "Cum se duc Eba și Becali acolo cu engleza aia de baltă și româna de lemn?" Uite așa!

In sedinta plenara a Parlamentului European se vorbea despre cum "prietenii" nostri americanii intra in tarile UE fara viza si taxe, pe cand cetatenii din Romania, Bulgaria, Polonia si Cipru inca au nevoie de formalitati de viza, iar pe restul inca ii verifica si le iau amprente ca potentialilor infractori.

À tout à l'heure!

Thursday, September 16, 2010

Greu cu tinerea de minte...

Ce zic eu "gandeste cu capul tau", cand eu am unul care imi foloseste de acoperis sa nu imi ploua in gat? Cel putin azi alta functiune n-a avut. Doar vantul ce a facut o simfonie simpatica in spatiul ala vid.
  • Am uitat ca aveam curs la 8:30. Mi-am dat seama in timp ce imi mancam tacticos micul dejun. E a doua oara cand lipsesc la el. Si a fost a doua oara cand m-am intalnit cu proful, care intamplator e si directorul IUT, si cand m-am balbait cerandu-mi scuze. Frumoasa miscare, ma felicit singura de vreo 12 ore.
  • Mancarea la restaurantul universitar e suficienta si destul de buna inca sa ma faca sa renunt la incercarile mele de bucatareasa.
  • Cumparaturile din prima jumatate de luna mi-au dat niste lectii memorabile despre cum produsele mai ieftine intr-adevar sunt mai dezgustatoare si prin urmare un cost si nu o economie.
  • Netbookul meu minunat nu doreste sa se conecteze la reteaua de internet cu fir din camere pentru ca el s-a nascut in epoca wireless-ului, iar wire-with-ul e sub demnitatea lui. De aia stau cu geaca cea noua pe mine intr-o sala de net de la parterul caminului, ascultand muzica de pian ce se aude prin perete. E incantator!
  • Trebuie sa ma straduiesc mai mult sa vorbesc corect si repede in franceza ca sa ma imprietenesc cu francezii de la facultate ca sa am cu cine merge la petrecerile facultatii si mai ales sa am cu cine ma intoarce pentru ca aparent nimeni nu mai sta asa departe ca mine.
  • Mi-am cumparat belet de avion online ca sa merg acasa de Craciun. Cata adrenalina la plata cu cardul pe internet. 
  • O sa lucrez in fiecare miercuri pana in februarie in Auchan in cartierul unde e si facultatea pentru un proiect impus de departamentul nostru de Tehnici Comerciale. Din cate am inteles nu e vorba de un job la casa de marcat sau printre rafturile magazinului, ci mai degraba de un plan de marketing care imbunatateasca imaginea magazinelor adiacente si implicit sa le creasca vanzarile. Vom vedea. Partea care ma calca pe coada e ca imi mananca vacanta de iarna din februarie si de ziua mea. 
Plec la un surprise party. Pe curand.

Saturday, September 11, 2010

Calea cea grea nu e tocmai usoara...

din ciclul "Iarna nu-i ca vara", cum bine a observat prietena mea, Cristina D.

A trecut o saptamana de facultate care in ciudata faptului ca e prima seama cu o saptamana din presesiunea aseista. Eu si Victor din Craiova suntem singurii studenti Erasmus in anul II la Techniques de Commercialisation in Institutul Technic Universitar Robert Schuman. Colegii nostri francezi din grupa sunt foarte simpatici si primitori, iar profesorii interesanti, departe de a fi plictisitori, cum experienta de munca in domeniul despre care predau. 

Cursurile din anul II sunt o continuare a celor din anul I si din cauza asta pot spune ca studentii si profii vorbesc aceeasi limba - nu doar franceza, dar si in ce priveste cursurile si experiente anterioare. Si de-asta, da-i si alearga dupa ei, Cami draga, obisnuieste-te cu debitul lor verbal, gaseste-ti cuvintele cu care sa formezi raspunsuri inteligente si citeste cursurile din anul trecut ca sa ii ajungi pe iepuri din urma, tu fiind in postura testoasei din fabula.

Cum am zis, a trecut doar o saptamana si deja avem trei proiecte de facut in echipa la trei subiecte diferite: Communication Commerciale (Publicité), Techniques de Commercialisation Internationale si Espagnol. :) Da, spaniola, la care datorita lui Marimar si Rebelde Way ma pricep mai bine decat colegii mei debutanti. Mai contrabalanseaza si la mine cate o calitate d-asta... O chestie interesanta de mentionat este ca la cursuri cand se iau notite in sala se instaleaza un fundal sonor de ploicica de vara... Caci 75% dintre studenti au un netbook la purtator si nu le e teama sa il foloseasca. 

Orarul e altul in fiecare saptamana. Ce e sigur e pauza de masa generala din Strasbourg intre 12:00 si 13:30. Ce e nesigur e transportul. Recunosc ca e destul de modern si multe autobuze circula cu "gaz naturel", whatever that is. Dar am nimerit in luna grevelor. Pentru un motiv legat de pensii, toti francezii de toate varstele si din toate sectoarele se manifesta. Si daca nu e greva la transportul in comun, e defectiune technica. Si tot asa. Nu degeaba sunt 400 km de piste ciclabile in CU Strasbourg. Ca pe picioarele tale macar te poti baza. Cu conditia sa iti gasesti bicileta acolo unde ai lasat-o sau sa nu te trezesti fara șa.

O sa imi petrec fiecare miercuri pana in ianuarie intr-o companie pentru a face un proiect... intr-o echipa. Sper ca asa va fi caci n-am aflat inca daca intru in aceeasi ecuatie cu ceilalti si daca da, in ce companie exact. 

In fine. Partea frumoasa e ca am ce scrie. :)

P.S.: Ecoutez Camélia Jordana.

Provocarea.

... ce aiurea ca scriu a doua oara ceva ce ma straduisem deja sa scriu inainte sa imi fi fost inchisa fereastra de internet.

Incepusem prin a impartasi un sentiment recent al meu privitor la o replica pe care o folosesc cu regularitate: "Imi plac provocarile!" Pe naiba! Nu imi fac nicio placere bataile de cap, eforturile idioate si oboseala aferente provocarilor. As putea trai in bucurie si placere si fara sa imi asum responsabilitati sau "sa ies din zona de confort" cum se zice. Expresia corecta pe care o voi folosi de aici inainte este "Iubesc sentimentul de invingator si fiecare provocare pe care o depasesc cu succes aduce un plus stimei de sine." 

In contextul asta pot sa fac referire si la valorile dedicare, autodepasire, spirit de echipa, entuziasm si responsabilitate ale asociatiei din care cu mandrie fac parte - ASER. In toate ma regasesc, dar azi mai mult decat altadata, in ideea de autodepasire. De asta sunt la Strasbourg. :)

Tuesday, September 7, 2010

Salut, Strasbourg!

Dragilor,

Sunt la Strasbourg si imi place foarte mult dupa primele 7 zile. Dificil inceputul. Toate restaurantele si hotelurile inchise intre ora 16:00 si 19:00. :| Un mic soc cand am vazut adevarata marime a camerei, dar acum m-am obisnuit cu ea. E super sa ai propria baie chiar daca seamana cu una de tren (:D) ca e libera de cate ori am nevoie de ea! Am o priveliste frumoasa de la etajul doi de unde stau, jaluzele si geam termopan! Pentru frigider am facut cumparaturi sanatoase ca sa arate ca acasa. Ieri mi-am gatit o supa de pui si mi-a luat 30 de minute sa ma prind cum functioneaza plita aceea electrica din bucatarie! Apoi inca o ora sa imi dau seama de ce avea gust de mancare de regim. Nu pusesem sare! Bine a gandit-o Creanga pe aia cu "te iubesc ca sarea in bucate".

La facultate am mers inca de miercuri cu ceilalti 10 studenti erasmus pentru cursuri de franceza ca limba straina. Din cei 11 suntem 8 romani. E tare amuzant! Si profele si studentii care s-au ocupat de noi au fost foarte simpatici si grijulii. Cu studentii francezi am vizitat orasul si am facut un picnic intr-un parc. Tot ei ne-au ajutat sa ne facem abonamente de tramvai si autobuz. 22 euro. :D

Eu inca nu am internet in camera si cobor din cand in cand in "sala TV" ca sa il accesez de pe contul altcuiva. Pentru asta si multe alte lucruri cum ar fi pranzul la restaurantul universitar, reducere la costul cazarii etc. asteptam pana la mijlocul lui septembrie cardul de student. :)

Luna asta se organizeaza foarte mute evenimente pentru studenti, in special pentru straini - cam 8000 din totalul de 42000 de studenti din oras. Mai devreme m-am inscris si eu sa particip la o seara la muzeul de istorie, la o vizita in Parlamentul European si la un tur al cartierului imperial, urmat de o croaziera pe Ill, raul peste care sunt foarte multe poduri in orasul asta!

Vremea a tinut cu noi. E super aici la 23 de grade si cer senin. Am fost avertizata ca la mijlocul lui octombrie ma pot astepta la ninsoare.

Maine este deschiderea anului la mine la facultate. Maine ii intalnesc si pe colegii mei francezi. :)

Va pup cu drag!


Asculta mai multe audio Muzica

Monday, August 2, 2010

București - Budapesta - Cracovia la cușetă

Am avut ocazia de a participa la un schimb de tineret organizat prin programul Youth in Action in perioada 19-28 iulie la Zakopane, Polonia. Pentru cateva zeci poze din aceasta experienta de 10-12 zile, va astept pe profilul meu de Facebook.

Ce voiam sa povestesc acum e cum am ales sa mergem pana acolo. Iata variantele, durata si costul pentru drum dus-intors:
Auto
Google Maps zice ca intre Bucuresti si Cracovia sunt 1100 km si pot fi facuti in 15 ore cu masina. Cost benzina estimat - 200 euro.
Avion
Zbor direct nu am gasit, dar cu escala la Varsovia dureaza aproximativ 5 ore de la decolare din Otopeni la aterizare in Cracovia. Cost variabil in functie de cat de devreme cumperi biletele, companie si escale, dar sa zicem 200 - 350 euro.
Tren
Ruta Bucuresti - Budapesta -Cracovia. Dureaza 25 de ore (intarzierile CFR nu sunt incluse) sa parcurgi 1600km. Aici pretul e flexibil dupa multe considerente! Noi am avut reducere 100 ron/pers pentru ca aveam cupoane CFR date de facultate si reducere de grup pentru ca indeplineam minimul de 6 persoane (-35 ron/pers.).

Ce s-o mai lungim. Pentru unii e importanta durata, pentru altii e important confortul si pentru studenti e important costul. Am ales, prin urmare, trenul - spre socul tuturor! :) Doamna de la ghiseul CFR International a fost de mare ajutor cand m-a avertizat ca se intarzie grosolan de la Bucuresti la Budapesta si riscam sa pierdem trenul de legatura. De aceea ne-am planuit calatoria in felul urmator:
1. plecare cu trenul de 19:00 pe 17 iulie la cuseta - sosire in Keleti la 08:30 teoretic, 10:30 practic
2. traseu turistic pe cont propriu timp de 8-10 ore in Budapesta
3. plecare catre Cracovia la 20:00 pe 18 iulie tot la cuseta - sosire in Glowny la 06:30 teoretic, 06:38 practic. :)
4. plecare din Cracovia pe 28 iulie la 22:00 la cuseta, schimb tren - vagon cu locuri pe scaun in Budapesta la ora 09:00 si sosire la 00:35 in Gara de Nord teoretic, 02:40 in Gara Basarab practic. :) [27 de ore de druuuuum - record personal]  

Vreau sa subliniez ca trenurile CFR le-au batut la fund pe cele ale ungurilor/polonezilor. Ale noastre sunt noi, curate si au diverse facilitati precum aer conditionat, prize in fiecare compartiment, bon de mic dejun de 1 euro/pers. etc. Sunt poze graitoare mai jos. In vagoanele de dormit ale polo/ungurilor n-am facut decat sa dormim, ca nu era spatiu de altceva si felul in care aratau in comparatie cu ale CFR te facea sa crezi ca mai bine tii ochii inchisi si timpul va trece mai repede.
Cușetă CFR - Primele două paturi se pot transforma în banchetă
Nu e cine-stie-cat spatiu, dar merita
Te duci de drag, va zic
Capăt de linie - Budapest Keleti

Friday, July 2, 2010

Would like.

Ma incanta enorm cand gasesc chestii originale care fac memorabil orice am putea considera in viata de zi cu zi absolut banal. Sa nu lungim vorba. Din punctul meu de vedere, un calendar e ceva banal. Toata lumea are: pe birou, pe perete, pe calculator, pe telefon, in portofel... Dar cine are unul ca cel de mai jos e un semizeu pentru mine. :) Zeu suprem ar fi daca mi l-ar face cadou.


"Ink Calendar" makes use the timed pace of the ink spreading on the paper to indicate time.
The ink is absorbed slowly, and the numbers in the calendar are "printed" daily. One a day, they are filled with ink until the end of the month. A calendar self-updated, which enhances the perception of time passing and not only signaling it.
The ink colors are based on a spectrum, which relate to a “color temperature scale”, each month having a color related to our perception of the whether on that month. The colors range from dark blue in December to, three shades of green in spring or oranges, red in the summer.
The scale for measuring the “color temperature” that I have used is a standard called ‘D65’ and corresponds roughly to a midday sun in Western / Northern Europe.
The "Ink Calendar" was developed for “Gradual “, an exhibition featuring works, which were evolving during the exhibition time at the London Design Festival 2007.


L-am gasit aici printre alte lucruri superbe pe care le posta Meek pe Monoblepsia. Nu stiu de ce a renuntat, dar arhiva merita vazuta pana la primul lui post. :)

Thursday, July 1, 2010

Insinct primar.

Mi-a placut mult filmuletul postat de Gaby Brezoiu pe blogul lui: http://gabybrezoiu.blogspot.com/2010/06/viata-de-caine.html. Zice el "Dincolo de orice comentarii, conotatii canine sau politice, acest video mi se pare genial. Nu stiu de ce, probabil tonul vocii e atat de natural incat e foarte haios! Cum vi se pare?"



Recomandare muzicala in ton cu Cupa Mondiala 2010: Shakira - Waka Waka



Noapte buna!

Friday, June 18, 2010

Egalitate, nu identitate.

Mi-a placut mereu ideea de egalitate a sanselor, in special la capitolul egalitatea sexelor. Imi place inca. Inteleg prin asta lipsa prejudecatilor despre femei si barbati in situatii de angajare, leadership, sport. Nu sunt vreo feminista, nu tin orbeste partea nimanui, insa a inceput sa ma sperie un pic o treaba.

Am zis "egalitate, nu identitate". Femeile au facut eforturi sa demonstreze ca pot face la fel de multe si de bune ca barbatii, ca pot domina si pot conduce, facand in acelasi timp pe dracu'n 4 sa obtina si legi care sa le asigure o mana de drepturi. Bravo lor! Bravo... noua!

Pe de alta parte, ce naiba fac unii barbatii azi?! Ce sa inteleg din noile lor lookuri si apucaturi - plete indreptate cu placa, cercei in urechi, epilat pe picioare(!?), casnici? Acum incearca ei sa ne demonstreze acum ca pot face la fel de multe si de bune ca femeile? Woaho, beibi! Punem de un proaspat razboi al sexelor, in care femeile sa lupte pentru dreptul exclusiv de a purta fusta? Preventiv.

Reveniti-va in fire, oamenilor!

Monday, June 14, 2010

Ce sa faci in vara asta...

Scoala de Vara FORCE,
drumul liceenilor catre un infinit de oportunitati!

FORCE - Foundation for Opportunity, Responsibility and Chance for Education, invita liceenii din toata tara sa aplice acum la Scoala de Vara FORCE! Aceasta se va desfasura in perioada 5 - 15 August 2010, in statiunea montana Paltinis din judetul Sibiu.

Pe parcursul a 10 zile, 20 de tineri din toate colturile tarii vor beneficia de un program interactiv si variat de educatie non-formala si informala de calitate, ce imbina activitati educative si creative cu excursii, activitati sportive, distractive si de team-building.

Programul FORCE este sustinut de catre profesionisti in domeniu, inarmati cu experienta, entuziasm si pasiune, pregatiti sa inspire si sa impartaseasca multe lucruri utile. Experienta nu se opreste aici, participantii beneficiind si de programe de consiliere personala si orientare in cariera, menite sa continue procesul de invatare si sa ghideze tinerii pas cu pas pe drumul lor de formare personala si profesionala.

Ulterior, participantii la Scoala de Vara vor deveni membrii ai Comunitatii FORCE, o retea de tineri cu potential ce au in comun performanta, continuand astfel procesul de invatare prin programe de mentorship si implementare de proiecte sociale.

Aplicatiile pentru Scoala de Vara FORCE se fac pe baza de formular, pe site-ul oficial al programului www.force.ro, pana pe data de 4 Iulie 2010.

Perioada de desfasurare: 5 - 15 August 2010
Loc de desfasurare: Paltinis, judetul Sibiu
Deadline pentru inscriere: 4 Iulie 2010
Web Site: www.force.ro


Persoane de contact:
Violeta Gherasim, Project Manager FORCE
violeta.gherasim@force.ro | +40 745 741 789
Alexandra Dabu, Founding Member FORCE
alexandra.dabu@force.ro | +40 722 878 791


FORCE - Foundation for Opportunity, Responsibility and Chance for Education, este un program national de responsabilitate sociala ce urmareste investitia sustenabila si pe termen lung in educatia non-formala si informala a liceenilor.

Monday, June 7, 2010

Ce am fost si ce-am ajuns.

Cand eram in liceu aveam un blog pe Yahoo! 360. Cum am terminat liceul, cum m-a anuntat Yahoo! ca ei inchid platforma bloggerilor si as face bine sa ma mut sau sa imi iau la revedere de la frumoasele mele cugetari. M-am mutat pe http://cepestiimei.wordpress.com. Fiind multe coduri incompatibile, arata cam ciudatel cu tot felul de slashuri si ghilimele, iar in loc de imagini sunt adrese html. Ma lasasem de blog, dar cineva mi-a adus aminte ca s-ar putea sa mai am lucruri de spus si de impartasit cu altii.

Din nostalgie poate, ma intorc din cand in cand pe vechiul site si mai citesc. Diferenta dintre acela cu nume tampit si acesta cu nume...le meu :) vine din faptul ca mi-am schimbat perspective, m-am maturizat :| si mi-am cam pierdut umbra de umor ironic.


Iata ce scriam alta data intr-un post:

Fosforescenti dragii mei, FOSFORescenti…


Da… da-ne Doamne fosfor galben in cantitati mari, ca prosti avem destui… si poluarea nu e destul de mare…Iata cum vad eu povestea, din ce-au vazut ochisorii mei la tv si ce-au auzit urechile.
S-a intamplat o nenorocire de accident feroviar, in Ucraina la ~160km de granita de nord a Romaniei. Trenul care din motive neclarificate pana azi s-a mutat de pe sine pe camp transporta mult fosfor galben catre polonezi, ca are anumite intrebuintari si asta chiar daca e toxic… Si dupa ce-au facut poc! cisternele respective, dragutzul de fosfor galben s-a aprins in contact cu aerul si a facut o splendoare  de flacara si fum… un norisor kilometric toxic.  Specialistul a evidenţiat că 1,3 miligrame de fosfor pe kilogram corp poate da leziuni hepatice, renale, afectări cardiovasculare, iar, prin inhalare, poate produce afecţiuni la nivelul căilor respiratorii. Aceste afectări apar numai în cazul în care este vorba de fosfor ca element chimic şi nu în combinaţii (ca sa ne dam seama cam ce e aia fosfor toxic… )Asta luni noapte se pare. Cand au aflat romanii nostri, s-au facut galbeni (ca fosforu, ma-ntelegi?) si au inceput sa se intrebe imediat ”Vine sau nu vine si pe la noi?!”… Ne-au linistit mai tarziu toti (nenea Tariceanu’, nenea director la ANM, nenea ministru al sanatatii si altii) ca puteam sa stam calmi, linistiti, sa ne gandim la canicula de la noi, ca norisorul NU va ajunge in Romania… ”Nu suntem in pericol asadar, masa toxica (blabla) se duce la polonezi!” Asta ma face sa ma gandesca la zicala ”sa moara si capra vecinului!” pentru ca toti spuneau ”nu vine aici” dar nici unu ”saracii polonezi”… Si ca o ironie asa, fosforul ala nenorocit  ajunge in cele din urma la destinatie, in Polonia...

Mi-a spus tata un banc bun azi la masa… Tiganul il intreaba pe primar la o reuniune pentru pregatire in cazul situatiilor critice (gen atacuri teroriste, accidente nucleare, fosfor gelb  etc. ): 
”Si spuneti domn’ primar ca bombele astea nucleare e scumpe rau?… Cam cat asa… Cat crezi matale?” 
”Pai nea florine, miliarde de dolari… foarte multi bani… si sunt sofisticate… se chinuie oameni foarte destepti sa le faca…”  
”Asa bre?! Atunci… da Doamne sa cada una si la noi in curte…”

Thursday, May 6, 2010

+ Oportunism.

Zilele astea, la o conferință la care am mers, un speaker mai mare decat mine cu vreo 5 ani agita arogant un microfon pe scena spunandu-ne ca a venit din L.A. in Romania ca sa faca bani, ca ii lipseste confortul de acasa, dar avionul face doar 20 de ore pana acolo si se duce de cate ori simte, ca participa la evenimete cu pretentii precum 500 euro intrarea pentru a-si hrani self esteemul. Intre altele, el a amintit de oportunism si de atunci tot vreau sa scriu pe blog ce imi inspira mie acest concept.


Contrar oricarei definitii dexiste sau furnizate de Google, eu vad oportunismul intr-o lumina pozitiva, colorata si frumos mirositoare. In primul rand, pentru ca in capul meu oportunistul e cel care vaneaza oportunitati, profitand de ele. Sunt de acord ca e in general un egoist si isi vrea mai presus de toate binele si statutul personal. Nu sunt de acord ca obligatoriu el isi incalca principiile si e un joker. In al doilea rand pentru ca eu practic oportunismul de care vorbesc, avand oarece ahievements datorate unor mingi ce mi-au fost ridicate la fileu si pe care le-am transformat in puncte.


Avand in vedere ca nu imi plac oamenii cu viziune ingusta si ca eu insami ma feresc de incapatanare si monotonie, sustin ideea de vanatoare de oportunitati – de training, networking, internshipuri si joburi, idei de afaceri si multe altele. Cred ca e esential ca un om la orice varsta sa se mentina informat ca sa n-ajunga vreodata sa spuna ca s-a plafonat, viata e nedreapta, visele sunt pentru fraieri. In unele cazuri totusi unii sunt frustrati ca stiu de prea multe lucruri pe care le-ar putea face in acelasi timp si trebuie sa le prioritizeze.

Hm, in concluzie eu as vrea sa vad cate putin oportunism din asta in fiecare. Oricum tendinta e deja prezenta mai ales la tinerii mei semeni.

Tuesday, April 27, 2010

Cupa Academiei is Next.


Vezi mai multe video din Evenimente
Va provoc sa intrati in competitie pentru premii interesante (ca excursie oferita la Vila Olga, webcam si casti oferite de ANIMAX TV sau produse naturiste de la Plafar) si pentru cupa oferita castigatorilor! Din 8 sporturi sunt sigura ca aveti de arat ceva la cel putin unul! Cap ou pas cap?

Deadline de cumparare a biletelor: 30 APRILIE!

Thursday, April 15, 2010

What I'm truly proud of.

Suntem la cateva zile distanta de a ne vedea munca schimbata in realitate. Scopul Changemakers e sa ii faca pe tineri constienti de faptul ca problemele comunitatii nu sunt strict de datoria statului sa fie rezolvate, ci pot fi oportunitati de afaceri cu caracter social prin care ei sa aduca schimbarea.

Va astept la Conferinta marti, pe 20 aprilie, de la ora 15:00 si pentru Scoala de Primavara in care vom intelege mai pe indelete ce'i aia "Social Entrepreneurship" aplicati pana pe 16 aprilie!!!

Friday, April 2, 2010

Cum se calculeaza data Pastelui.

Algoritmul de calcul al datei Paştelui creştin este meritul deosebit al omului de ştiinţă Carl Friedrich Gauss (1777-1855) care a contribuit notabil în mai multe domenii, precum matematica, fizica şi astonomia. Metoda sa de calcul se bazează pe teoria congruenţelor şi a claselor de resturi din mulţimea numerelor întregi. Poate nu întâmplător germanul a reuşit să ajungă la această metodă de calcul precisă, care ţine cont de toate criteriile creştin-ortodoxe care determină Duminica Sărbătorii Învierii şi care este de un real folos comunităţii creştine răsăritene.

Aplicând algoritmul lui Gauss pentru calculul datei Paştelui dintr-un an N dat, se parcurg următorii paşi:

1. a = N mod 19

2. b = N mod 4

3. c = N mod 7

4. d = (19 a + 15) mod 30

5. e = (2 b + 4 c + 6 d + 6) mod 7

6. x = d + e + 4

Dacă x ≤ 30, atunci ziua Paştelui este x şi luna aprilie. Altfel, ziua este x – 30 şi luna mai.

Fie N = 2015.

1. a = 2015 mod 19 = 1

2. b = 2015 mod 4 = 3

3. c = 2015 mod 7 = 6

4. d = (19 + 15) mod 30 = 4

5. e = (6 + 24 + 24 + 6) mod 7 = 60 mod 7 = 4

6. x = 4 + 4 + 4 = 12

Data Paştelui (ortodox) va fi 12 aprilie 2015.



Data Paştelui creştin ortodox poate varia între 4 aprilie - cel mai devreme şi 8 mai - cel mai tarziu, întrucât calculele se fac în funcţie de calendarul iulian şi de data Paştelui ebraic care trebuie să o preceadă pe cea creştină. Fiindcă multe dintre sărbătorile de peste an variază cu un număr fix de zile faţă de Paşte, algoritmul de calcul este cu adevărat util pentru completarea unui calendar cu toate zilele de sărbătoare.

Mai mulţi matematicieni iluştri au dezvoltat algoritmi de calcul pentru Sfintele Paşti ortodoxe de-a lungul secolelor. Metoda simplă şi elegantă de mai jos a fost dezvoltată de matematicianul Jacques Oudin, pornind de la ideea gaussiană, în anii 1940:

G = anul MOD 19

I = ((19 * G) + 15) MOD 30

J = (anul + (anul/4) + I) MOD 7

L = I - J

Luna Sfintelor Paşti = 3 + ((L + 40)/44)

Ziua Sfintelor Paşti = L + 28 - 31 * (Luna Sfintelor Paşti/4)

Luna Sfintelor Paşti va fi un număr corespunzător unei luni calendaristice (de ex 4 = aprilie) iar ziua Sfintelor Paşti va fi numărul de ordine al zilei din acea lună. Reţineţi că se obţine astfel data Sfintelor Paşti conform Calendarului Iulian. Pentru obţinerea datei corespunzătoare din Calendarul gregorian adăugaţi 13 zile (14 zile după 1 martie 2100).

Doggett a modificat algoritmul lui Oudin, ajungând la o metodă de calcul pentru Paştele catolic şi protestant. Acesta poate varia între 22 martie şi 25 aprilie, fiind folosit pentru calcul calendarul gregorian şi neglijându-se Paştele ebraic.



Prin convenţie, a/b=câtul întreg al împărţirii neglijând restul şi a%b=restul împărţirii.

1. Secol = An/100

2. G = An % 19

3. K = (Secol - 17)/25

4. I = (Secol - Secol/4 - (Secol - K)/3 + 19*G + 15) % 30

5. I = I - (I/28)*(1 - (I/28)*(29/(I + 1))*((21 - G)/11))

6. J = (An + An/4 + I + 2 - Secol + Secol/4) % 7

7. L = I - J

8. Luna Paştelui = 3 + (L + 40)/44

9. Ziua Paştelui = L + 28 - 31*(Luna Paştelui/4)



Fie An = 2015.

1. Secol = 2015/100 = 20

2. G = 2015%19 = 1

3. K = (20 – 17)/25 = 0

4. I = (20 – 5 – 6 + 19 +15) % 30 = 13

5. I = 13 – (13/28)(1 – (13/28)*(29/(13+1))*((21- 1)/11) = 13

6. J = (2015 + 503 + 13 + 2 – 20 + 5) %7 = 5

7. L = 13 – 5 = 8

8. Luna Paştelui = 3 + 1 = 4

9. Ziua Paştelui = 8 + 28 – 31 = 5

Data Paştelui (catolic şi protestant) va fi 5 aprilie 2015.

Ce zici? :) E folositor?

Monday, March 29, 2010

Vine prima duminica dupa prima luna plina dupa echinoxul de primavara

Priveam luna plina din aceasta seara si mi-am adus aminte de proiectul nostru pluridisciplinar matematica - religie din clasa a 12a pentru sesiunea de comunicari stiintifice. Pentru calculul datei Pastelui se iau in considerare foarte multe fenomene naturale si referinte istorice, iar un tip super destept a reusit sa conceapa si o formula. Mi s-a parut atat de interesant ca in cele din urma tema proiectului meu de atestat la informatica a fost Pastele. :) Copipaistuiesc aici fragmentul denumit "Scurt istoric" si voi reveni cu partea practica zilele urmatoare...

În ceea ce priveşte moartea şi Învierea lui Domnului Hristos, referinţele evanghelice indică săvârşirea lor înainte şi, respectiv, după ziua întâi a Paştelui evreilor. În ebraică Pesach înseamnă „trecere”, iar evenimentul pe care îl celebrează evreii este trecerea strămoşilor lor prin Marea Roşie şi eliberarea acestora din robia Egiptului, în anii 1250 î. Hr., graţie lui Moise – conducătorul lor. Acum, pentru creştini Paştele reprezintă trecerea Mântuitorului prin iad odată cu moartea sa, scoaterea din chinuitorul tărâm a sufletelor mai înainte ajunse acolo şi deschiderea raiului pentru acestea.

 
Mult timp după anul 33 d. Hr. evreii şi creştinii sărbătoreau la aceeaşi dată Paştele, fiecare având propriul motiv de bucurie. Ziua respectivă era în a paisprezecea din prima lună a primăverii, 14 Nisan, care coincidea cu prima lună plină după echinoxul de primăvară. Totuşi, până în 313 d. Hr. când Constantin cel Mare a recunoscut oficial creştinismul în Imperiu prin Edictul de la Milan, creştinii erau nevoiţi să parcurgă sărbătorile şi rugăciunea pe ascuns de teama execuţiilor.


În anul 325 d. Hr. a avut loc primul Conciliu Ecumenic la Niceea unde, printre altele, s-au formulat primele şapte articole ale Crezului şi s-au stabilit criteriile după care avea să fie calculată data Paştelui creştin în continuare. Astfel, se determina data primei faze de luna plină de după echinoxul din 21 martie, iar ziua Paştelui era în duminica următoare. Hotărârea de a fixa duminica pentru aceast praznic a fost datorată referinţelor evanghelice din care reiese că răstignirea a avut loc vineri, că a doua zi – sâmbătă – era Paştele ebraic şi că Învierea s-a împlinit în a treia zi, prima zi a săptămânii, duminica.


La acest Conciliu a fost utilizat calendarul iulian (de tip solar) introdus în 46 î. Hr. şi conceput după regulile expuse de Iulius Cezar. Anul calendaristic solar are 12 luni de câte 30 sau 31 de zile, în afară de februarie care are 28 – în total 365. Ca să se anuleze întârzierea faţă de anul astronomic solar se adaugă o zi lunii februarie o dată la patru ani – ani numiţi bisecţi. Ceea ce este interesant e că înainte de Hristos cu mai bine de 1000 de ani, romanii considerau martie prima lună din an, februarie fiind aşadar ultima. Astfel s-ar putea argumenta faptul ca tocmai acestei luni i se adaugă periodic o zi.


Totuşi, calendarul iulian acumula o întârziere de o zi la 133 de ani. Acest lucru afecta data reală a echinoxului de primăvară, motiv pentru care Papa Grigore al XIII-lea a cerut eliminarea zilelor acumulate şi corectarea calendarului. Ziua de 5 octombrie 1582 a fost urmată de 10 octombrie 1582. Ca nouă regulă, anii seculari nedivizibili cu 400 nu au mai fost consideraţi bisecţi.


Aceste schimbari, însă, nu au fost simultan sau unanim acceptate în lumea creştină şi de aici sintagma de „stil vechi” pentru felul în care sărbătoresc anumite comunităţi după calendarul iulian. În prezent are o întărziere de 13 zile faţă de cel pe care îl folosim noi. Dacă Apusul catolic şi protestant a adoptat, ulterior, calendarul gregorian în scopuri civile şi bisericeşti, inclusiv pentru calculul datei Sfintelor Paşti, Răsăritul Ortodox a convenit să fie păstrat calendarul iulian în calculul acestei zile.

Sunday, February 28, 2010

Martie.

Vine primavara! Si cu ea vine ziua mea!Astept anotimpul asta ca o fanatica. Sunt fascinata de cer senin, lipsa de umiditate, temperaturi de 15-20 de grade, flori si iarba verde.

Cand faceam cercetari pentru o lucrare pe care o aveam de prezentat la sesiunea de comunicari stiintifice in clasa a 12a, despre determinarea datei Pastelui am descoperit, printre altele la fel de interesante, ca luna martie a fost considerata de multe popoare prima luna a anului. Lucru care pentru mine are mult sens avand in vedere ca acum renaste totul, e inceputul unei noi vieti. In Rusia 1 martie a fost considerata prima zi din an pana prin secolul 15, iar in zona Marii Britanii 25 martie a incetat abia in 1752 sa mai fie ziua de Anul Nou.  Am gasit si o imagine controversata legata de subiectul asta, care e considerata trucata, fiindca un om n-ar fi putut sa moara inainte sa se nasca. Sunt ceva mai multe detalii aici.

:)

Saturday, February 27, 2010

Preferinte.

Într-un cinema de la periferie, doi şobolani rodeau o rolă de film.


- Ţi-a plăcut filmul? întreabă unul.

- A fost bun, dar parcă tot mai bună era cartea.

Sunday, February 21, 2010

Impera.

Imi propusesem sa vorbesc despre impresia pe care mi-a lasat-o filmul "Dangerous Beauty", cel pe care l-am vazut in weekendul petrecut la Bran.

Am constatat ca ne pasa cel mai mult de lucrurile pe care nu le avem. Cu cat ne e mai greu sa le obtinem cu atat suntem mai atasati de ele. Apoi, odata ce le-am obtinut intra in categoria lucrurilor lipsite de interes, comune, uzate. Dar dincolo de lucruri - de un blackberry, un minilaptop, o masina, eu stiu ce alt obiect la moda acum - si oamenii au parte de acelasi tratament, doar ca ei simt cand se transforma din comoara in banal.

Filmul urmareste o poveste de dragoste, dar si felul in care se maturizeaza protagonista incepand cu ziua in care cel de care era indragostita o refuza, pe motiv ca nu se potrivesc din punct de vedere social. Sa zicem "noroc cu maica'sa" caci a instruit-o sa devina la femme fatale, cea mai dorita curtezana din Venetia, care ii refuza numai fostului ei iubit privilegiul de a o intalni in dormitor. Sa vezi atunci ce-a crescut dorinta si regretul lui Marco pentru faptul ca nu o putea avea. Tipa s-a tinut mult timp pe pozitii, el s-a straduit in toate felurile s-o impresioneze, iar in cele din urma n-a mai stat nimic in calea iubirii lor...

Domnule, cand vrei cu toata fiinta sa cuceresti pe cineva, cu atat mai mult te straduiesti cu cat te respinge sau se face ca nu pricepe ce vrei. E un joc tare pasionant pe care l-am jucat si eu. Uneori s-a terminat repede si n-a avut farmec. Alteori a durat chiar si ani, a avut un apogeu frumos, dar tot s-a terminat. Si imi imaginez ca si finalul filmului era tot un apogeu. De atunci incolo mai mult decat probabil pasiunea avea sa se transforme in obisnuinta, de ce nu rutina si certuri.

Pana la urma toata frumusetea filmelor de dragoste e ca au happy end si te lasa cu speranta... cu un gand pe care il poti verbaliza "Hai ca se poate!".



*Note to self: Scrie pe blog cat timp sentimentul e proaspat.

Wednesday, February 17, 2010

Cum mi-am petrecut sfarsitul... vacantei



Pentru weekendul ce a trecut am avut de ales intre doua teambuildinguri la munte: unul cu colegii din ASER, al doilea cu parintii mei. I-am ales pe ai mei fara sa ma gandesc de doua ori - in primul rand pentru ca am si uitat de cand nu am mai fost cu ei pe undeva, iar in al doilea rand pentru ca unde-i familie, acolo-i comfort sporit... [zambet larg de peste fericit!]




Intr-un cuvant, excursia la Bran cu ai mei a fost "revigoranta". Mnah... de fapt imi trebuie mai multe cuvinte:



- a fost frumoasa vremea, asa incat am prins si cer senin si instelat la sosire, o dimineata cu o ninsoare superba si un peisaj pitoresc cu munti si casute acoperite de alb vazut din patul din pensiune;




- am calcat pentru prima data pe partie, am inchiriat o sanie si m-am facut gramada din prima (din pacate am fost imortalizata pe pelicula, adica pe camera video...);




- am mancat tot felul de specialitati branene - carnuri si branzeturi -, dar si cozonac facut de mine, petrecand o dupa amiaza placuta cu familia Cazimir si Mihaela Ionescu;


- am vazut Sohodol si niste panorame uimitoare ale Bucegilor si Pietrei Craiului;


- m-am plimbat prin padure cu sania traditionala trasa de cai.

De asemenea, am avut timp sa citesc (:x) din singura carte de beletristica in engleza pe care o am in biblioteca (The Summons - John Grisham). Plus ca m-am uitat la un film fain pe Antena 1. Nu imi amintesc titlul lui, probabil era Curtezana - o poveste a unei tinere din Venetia pe care maica'sa a "trainuit-o" sa devina o curtezana mai faimoasa decat fusese ea in tinerete.

Eu, in fapt, voiam sa ajung sa vorbesc de filmul asta si sa notez niste idei si niste sentimente care s-au nascut in capsorul meu in seara in care l-am vazut. O las pe data viitoare, sa n-o mai lungim.

Recomand Charles Aznavour - Et pourtant !

Monday, February 15, 2010

De ce sa bei 2 litri de apa zilnic?

M-a trimis Yahoo! mai devreme pe o pagina despre scaderea in greutate... haha. Folositor a fost ca l-am citit pentru ca am aflat care e 'schema' cu cei doi litri de apa pe care ar vrea CNA-ul sa ni-i bage televiziunile pe gat. Iata:

Drink 8 glasses of water per day

Why It Works: Water is not just a thirst quencher--it may also speed the body's metabolism. Researchers in Germany found that drinking two 8-ounce glasses of cold water increased their subjects' metabolic rate by 30%, and the effect persisted for 90 minutes. One-third of the boost came from the body's efforts to warm the water, but the rest was due to the work the body did to absorb it. "When drinking water, no calories are ingested but calories are used, unlike when drinking sodas, where additional calories are ingested and possibly stored," explains the lead researcher, Michael Boschmann, M.D., of University Medicine Berlin. Increasing water consumption to 8 glasses per day may help you lose about 8 pounds in a year, he says, so try drinking a glass before meals and snacks and before consuming sweetened drinks or juices.


Daca sunteti interesati de alte 5 sfaturi pentru controlul greutatii, articolul e aici.

Sunday, January 31, 2010

O glumita...

Unui pustnic ii iese in cale un urs. Speriat, se roaga "Doamne, da-i ursului acestuia un gand crestinesc!"

Iar ursul impreuneaza labele si zice: "Binecuvanteaza, Doamne, masa aceasta!"

Friday, January 29, 2010

Alte cugetari destepte de la Coelho citire

” – Marie, sa presupunem ca doi pompieri intra intr-o padure ca sa stinga un mic foc. Cand termina si ies, indreptandu-se spre malul unui parau, unul dintre ei are fata plina de funingine, iar celalalt este absolut curat. Intreb: care dintre ei isi va spala fata?

- Intrebare fara rost: evident, cel care e plin de funingine.

- Gresit: cel care are fata murdara, il va privi pe celalalt si va crede ca arata la fel ca el. Si invers: cel cu fata curata isi va vedea tovarasul plin de funingine si-si va spune: si eu sunt murdar, trebuie sa ma spal.

- Ce vrei sa spui?
- Vreau sa spun ca in timpul petrecut la spital am inteles ca m-am cautat pe mine in femeile pe care le-am iubit. Le priveam chipul curat, frumos si ma vedeam reflectat in el. Pe de alta parte, ele ma priveau pe mine, vedeau cenusa de pe fata mea si, oricat de inteligente si de sigure ar fi fost, ajungeau sa se vada si ele reflectate de mine si se considerau mai rele decat erau.[...] asta s-a petrecut cu Esther [sotia disparuta ]. Eu totdeauna absorbeam lumina, energia ei, care ma facea fericit, in stare sa imi continui drumul. Ea ma privea, se simtea urata, micsorata, pentru ca pe masura ce au trecut anii, cariera mea – acea cariera pe care ea a ajutat-o asa de mult sa devina realitate – impingea relatia noastra pe planul al doilea.”



”Adevaraţii prieteni sunt aceia care se află alături de noi atunci când ni se întâmplă lucruri bune şi se bucură de victoriile noastre. Falşii prieteni apar în momentele grele, cu mutra plouată, ”de solitaritate” cu noi, dar de fapt suferinţa noastră îi consolează pentru viaţa lor mizerabilă”



”Ideea ca iubirea e cea care te face fericit e o inventie moderna, de la sfarsitul secolului al XVII-lea. Incepand de atunci, oamenii cred ca iubirea trebuie sa dureze toata viata, iar casnicia este locul cel mai bun pentru a o exercita. In trecut nu exista atata optimism in ceea ce priveste longevitatea pasiunii. Romeo si Julieta nu e o poveste fericita, e o tragedie. In ultimele decenii, asteptarile in ceea ce priveste casatoria ca drum pentru implinirea personala au crescut mult. Deceptia si insatisfactia au crescut si ele deopotriva.”

Banca favorurilor

“- Ce este Banca Favorurilor?

- Stii prea bine. Oricine stie.

- Se poate, dar inca n-am priceput ce vrea sa zica.

- A aparut intr-o carte a unui scriitor american. Este banca cea mai puternica din lume. Exista in toate domeniile.

- Vin dintr-o tara fara traditie in literatura. N-ar interesa pe nimeni.

- Nu conteaza. Pot sa-ti dau un exemplu: eu stiu ca esti in plin avant, ca vei avea multa influenta intr-o buna zi. Stiu pentru ca si eu am fost ca dumneata, ambitios, independent, cinstit. Acum nu mai am energia pe care am avut-o, dar vreau sa te ajut pentru ca nu pot sau nu vreau sa stau degeaba, nu visez sa ies la pensie, imi place lupta asta asa de interesanta care este viata, puterea, gloria.

Incep sa depun in contul dumitale – nu sunt depuneri de bani, ci de relatii. Te prezint lui Cutarica si lui Cutarescu, iti usurez cateva aranjamente – numai daca sunt legale. Stii ca imi datorezi ceva, dar niciodata nu iau bani.

- Si intr-o zi…

- Exact. Intr-o zi iti cer un serviciu, poti sa spui nu, dar stii ca imi esti dator. Vei face ce-ti cer, eu voi continua sa te ajut, ceilalti vor vedea ca esti o persoana loiala, vor face si ei depuneri in contul dumitale – alte relatii – pentru ca lumea asta e cladita din relatii, si asta-i tot. Si ei iti vor cere ceva intr-o zi, dumneata ii vei respecta si ajuta pe aceia care te-au sprijinit, cu timpul te vei putea bizui pe toti, ii vei cunoaste pe cei pe care trebuie sa-i cunosti, iar influenta dumitale va creste pe zi ce trece.

- Sau pot refuza sa fac ce-mi ceri dumneata.

- Desigur. Banca Favorurilor este o investiţie de risc, care orice altă bancă. Dumneata refuzi să-mi faci hatârul pe care ţi l-am cerut, crezând că te-am ajutat pentru că meritai, că eşti cel mai grozav, că toţi suntem obligaţi să-ţi recunoaştem talentul. Perfect, eu îţi mulţumesc, caut pe altcineva care să primească depunerile mele în contul lui, dar din clipa aceea toată lumea va şti, fără să fie nevoie să spun vreo vorbă, că dumneata nu eşti un om de încredere.

Poţi să creşti prin forţe proprii cam până la jumătate, dar nu mai mult. Şi, la un moment, viaţa dumitale va intra în declin chiar dacă mai ai încă mulţi ani la dispoziţie, eşti un râde-plânge, nici frustrat, nici om împlinit. Nici rece, nici fierbinte, eşti lânced, călduţ şi, cum spune nu ştiu ce evanghelist într-o carte sfântă, “bucatele călduţe nu încântă cerul gurii”. ”


P. Coelho, Zahir